Larveterapi – vi gør heling muligt

Larveterapi – vi gør heling muligt

Laveterapi - En præcis, naturlig og bæredygtig behandling

Begrebet ‘Larveterapi‘ beskriver anvendelsen af fluelarver, nærmere bestemt larverne fra den grønne spyflue Lucilia Sericata, til at fjerne dødt væv og fibrin fra sårets overflade (debridering). Behandling med fluelarver er en effektiv, uskadelig, unik og skånsom metode til oprensning og fjernelse af avitalt væv i vanskeligt helende sår. Da fluelarverne udelukkende fortærer dødt væv, er larveterapi også kendt som ‘bio-kirurgi’. Fluelarverne produceres under sterile forhold under hele processen og frigives udelukkende som sterile.

Eneste leverandør i Danmark

Som de eneste i Danmark tilbyder vi levende fluelarver til behandling af kroniske sår. Vi har haft agenturet siden 2004, og det passer naturligt ind i vores strategi om at tilbyde unikke produkter, der gør en positiv og unik forskel for patienter og behandlere.
Larvernes fantastiske evne til selektivt at fjerne nekroser og belægninger uden at beskadige det nye og levedygtige væv i såret, gør oprensningen yderst skånsom og smertefri for patienten. Ydermere udskiller larverne enzymer, som reducerer bakteriebelastningen i såret, hvilket medvirker til at nedbryde en af de vigtigste barrierer for heling af kroniske sår.

Teknikken har været anvendt i århundreder

Teknikken har været anvendt i århundreder. Den er blevet genindført i moderne lægevidenskab af læger og sårbehandlingsspecialister, som har fundet ud af, at larver kan lukke et sår meget hurtigere end almindelige bandager. Larver er et effektivt middel til behandling af mange typer dødt væv, inficerede og/eller nekrotiske sår, og vil i de fleste tilfælde forbedre sårets tilstand og danne grundlag for heling.

Hvorfor anvende larveterapi i stedet for almindelig bandage?

Klinisk erfaring med larver har vist, at de kan rense sår meget hurtigere end almindelige bandager, og det kan potentielt gøre helingstiden kortere. Larverne er også effektive i behandlingen af inficerede sår, der indeholder bakterier, som er vanskelige at dræbe med mere almindelig behandling. Larveterapi har derudover vist sig effektivt til at fjerne multiresistente bakterier, såsom MRSA, fra sår.

Hvor store er larverne

Larverne, der lægges på såret, er meget små, kun få millimeter lange, mindre end et riskorn. Under behandlingstiden vokser de i størrelse, efterhånden som de renser såret, indtil maksimalt 12 mm.
Det er kun voksne fluer, der kan lægge æg, derfor kan larverne ikke reproducere eller formere sig i såret. 

Applikationsmetoder med larveterapi

Larveterapi fås både som frie larver og larver pakket i poser (BioBag).

 1. Larver i poser - BioBags
  Larverne lukkes inde i en bandage, som er en fintvævet netpose, der indeholder et lille stykke skum, som fungerer som ”spacer” og opsuger væske. BioBag-bandager findes i forskellige størrelser og de pålægges ud fra typen og størrelsen på det sår, der skal behandles. Larverne er lukket inde i bandagen under hele behandlingen.
  BioBag kan forblive i såret op til fem dage. Det anbefales at sår og såromgivelser tilses dagligt.
   
 2. Frie larver
  Larverne lægges direkte på såret og holdes i såret ved hjælp af en speciel bandageringsteknik, som afhænger af størrelsen og placeringen af det område, der skal behandles. ‘Frie’ larver ligger almindeligvis i såret op til tre dage inden de fjernes fra såret.
  Behandlingstiden er svær at forudsige. Nogle gange renses et sår fuldstændig ved første behandling, mens andre sår kræver to eller flere behandlinger for at opnå den ønskede virkning.

Stigende interesse

Vi oplever en stigende interesse for at bruge larver til debridering og oprensning af sår. I den spæde start var en del brugere lidt frastødt af synet af levende larver i sårene, men de fantastiske resultater samt de fleste patienters positive indstilling har ændret dette.
Med muligheden for at få larverne leveret i BioBags (af nogle kaldet ”te-poser”) har brugernes indstilling til behandlingen ændret sig, og behandlingen opfattes som en naturlig del af behandlingsmulighederne indenfor debridering.
Patienterne er klart positive og interesserede i metoden, da de ofte har haft deres sår i lang tid og har prøvet mange typer af behandlinger og produkter.

Læs mere om larveterapi her, eller kontakt os for yderligere information.

Trykaflastning af hæl og albue
Verdens første engangsløsning til sårspuling