Levende larver renser sår…

Levende larver renser sår…

Levende larver, der bliver lagt i et sår og spiser det døde væv i såret. Det lyder umiddelbart ubehageligt, men det er et rigtig godt alternativ til kirurgiske indgreb.

Der er ganske få patienter, der ikke bryder sig om behandlingen med levende larver, fordi de synes det klør og niver lidt, men som oftest er de glade for at få en løsning frem for at blive opereret.

Jeg syntes også selv i starten, at det var en ubehagelig tanke at komme levende larver i et sår, men når man har set, hvor effektivt larverne arbejder, bliver man dybt fascineret. Man skal tænke på, at det er en stor lettelse for patienterne at blive behandlet. Store sår gør ikke bare ondt, de kan også lugte voldsomt og dermed give sociale problemer.

Alternativ til kirurgens kniv

Behandling med larver blev brugt meget til sårbehandling i 1930'erne, men efter antibiotikaens opdagelse blev behandlingsmetoden lagt bagerst i medicinskabet. Efterhånden som man har opdaget penicillinens begrænsninger, er larverne igen blevet et alternativ til kirurgens kniv. 

De små kirurger er utrolig effektive til at rense sår

Sår er et stadig større problem i Danmark i kølvandet på stigningen i blandt andet overvægt og diabetes. Hvis patienter har døjet med et stort, ubehageligt sår igennem længere tid, er de små kirurger utrolig effektive til at rense såret.

Larverne kan ikke reproducere eller formere sig i såret

Larverne kommer fra den grønne spyflue Lucilia Sericata og er nogle få millimeter i længden (mindre end et riskorn), når behandlingen begynder. Mens larverne er i såret, og de spiser det døde og inficerede væv fra sårets overflade (debridering), vokser deres vægt efterhånden som de renser såret, indtil maksimalt 12 mm.

Det er kun voksne fluer, der kan lægge æg, derfor kan larverne ikke reproducere eller formere sig i såret. 

Larverne frigives udelukkende som sterile

Da fluelarverne udelukkende fortærer dødt væv, er behandling med levende larver også kendt som ‘bio-kirurgi’. Fluelarverne produceres under sterile forhold under hele processen og frigives udelukkende som sterile.

Behandlingstiden med larver er svær at forudsige. Nogle sår er renset efter én behandling, andre gange skal der flere behandlinger til.

Positiv og unik forskel for patienter og behandlere

Vi har haft agenturet på larveterapi siden 2004. Det passer naturligt ind i vores strategi om at tilbyde unikke produkter, der gør en positiv og unik forskel for patienter og behandlere.

Larvernes fantastiske evne til selektivt at fjerne nekroser og belægninger uden at beskadige det nye og levedygtige væv i såret, gør oprensningen yderst skånsom og smertefri for patienten. Ydermere udskiller larverne enzymer, som reducerer bakteriebelastningen i såret, hvilket medvirker til at nedbryde en af de vigtigste barrierer for heling af kroniske sår.

Larver i pose og frie larver

Larverne fås både som frie larver og pakket i poser (BioBag).

Larver i pose – BioBag:
Larverne lukkes inde i en bandage, som er en fintvævet netpose, der indeholder et lille stykke skum, som fungerer som ”spacer” og opsuger væske.

Frie larver:
Larverne lægges direkte på såret og holdes i såret ved hjælp af en speciel bandageringsteknik, som afhænger af størrelsen og placeringen af det område, der skal behandles.

Larvernes virkning på resistente bakterier

Se her en video, hvor Dr. Yamni Nigam (forsker inden for insekter) fortæller om Larvernes virkning på resistente bakterier.

Dr. Yamni Nigam er Associate Professor ved Swansea University, College of Human and Health Sciences, I Wales, England. Dr. Yamni Nigam var gæstetaler ved vores temadag om larver den 22. september 2016 i Aarhus, du kan se et blogindlæg om vores temadag her

Patienthistorie

På vores hjemmeside kan du læse en patienthistorie og få mere information om larveterapi, klik her. Husk, at vi aldrig er længere væk end telefonen, vi vil meget gerne svare på dine spørgsmål, ring til os på 4589 0225.

Gitte Richters første måned hos os
Ved du, at Axel Madsen Health Care A/S har eksiste...