Levende larver renser sår på danske hospitaler

Levende larver renser sår på danske hospitaler


Komplicerede sår med dødt eller inficeret væv kan være meget svære at få til at hele. Sårbehandling med larver er en effektiv metode til at forbedre mange sårs tilstand og danne grundlag for, at sårene heler.

I starten syntes jeg, at det lød lidt ubehagelig at komme levende larver i et sår. Men når man ser, hvor effektivt larverne arbejder, bliver man dybt fascineret. Fluelarver er nogle effektive små ”kirurger” i arbejdet med at forbedre sårs tilstand og danne grundlag for, at sår heler. I nogle tilfælde har amputation været undgået ved behandling med fluelarver.

Larveterapi er et velafprøvet og effektivt middel til behandling af mange typer dødt og inficeret væv.


Patienthistorie

Morten på 85 år var indlagt grundet inficeret ulcus crus pga. svær iskæmi.

”Morten har hele livet haft et hårdt fysisk arbejde med tunge løft og meget bevægelse. Han har udviklet diabetes, og som følge af dette måtte venstre underekstremitet amputeres for snart 2 år siden. Morten anvender protese, har bil og passer sin kone på 83 år, som sidder i kørestol.

Desværre kom han under havearbejde til skade og fik en hudafskrabning, som udviklede sig til et sår. Dette sår er det sidste halve år eskaleret, og det har ikke været muligt at fortsætte behandlingen i eget hjem. Morten fortæller mig, at man havde vurderet hans sår til en amputation. 

Som en sidste udvej tilbød man Morten larveterapi.

Efter kun tre uger med larveterapi afsluttes behandlingen, da det viste sig, at såret nu var vel debrideret, og der blev sået ny granulation og epitel”.

Læs hele Mortens historie her.


Hvad er det de små ”kirurger” gør?

Sårbehandling med larver kaldes Larveterapi, det er også kendt som ”biokirurgi”. Larveterapi omfatter anvendelsen af larverne fra den grønne flue, Lucilia sericata, som lægges i såret for at fjerne nekrotisk og/eller inficeret væv. Larverne kan også anvendes til at holde et sår rent efter debridering. 


1e2b4296 4135 49e9 987d 4100a13cfc22

 

De processer, hvormed larverne kan rense sår, er meget komplekse, men enkelt fortalt lever fluelarverne af dødt væv. Larverne udskiller enzymer i såret, som nedbryder det døde væv til væske, som larverne let kan opsuge og fordøje. Hvis der er bakterier i væsken, så nedbrydes de i larvens fordøjelseskanal. Larvernes ekskrementer virker endvidere granulerende på vævet, hvilket er en af de væsentligste grunde til, at sårbehandlingen bliver vellykket.

Larverne angriber kun det inficerede og døde væv.

Teknikken er derfor meget skånsom i forhold til f.eks. et kirurgisk indgreb, hvor patienten skal bedøves, og kirurgen ofte også vil være nødt til at fjerne lidt af det raske væv. 


Larverne frigives udelukkende som sterile

Fluelarverne produceres under sterile forhold under hele processen og frigives udelukkende som sterile. 


Hvordan oplever patienterne Larveterapi?

Under larveterapien kan patienten opleve følgende:

  • Nogle gange vil et sår, som indeholder meget dødt væv, udvikle en karakteristisk lugt under behandlingen. Dette skyldes blot larvernes aktivitet og forsvinder, når bandagen skiftes
  • Mange mærker ikke larvernes tilstedeværelse, mens et mindre antal patienter kan mærke larverne bevæge sig, men blot beskriver dette som en kildrende fornemmelse
  • Nogle patienter, særligt dem med dårligt blodomløb, oplyser, at deres sår smerter mere under larveterapi, dette kan normalt kontrolleres med medicin
  • Nogle patienter mener, at smerterne i forbindelse med inficerede sår nedsættes som følge af larveterapi

 

Ikke en ny behandlingsmetode

Sår er blevet behandlet med levende larver i tusinder af år. Bl.a. har mayaindianerne i Centralamerika og aboriginerne i Australien benyttet denne såroprensningsteknik, og flere krigslæger har rapporteret om larvers oprensende effekt på skud og traumesår.

1930’erne blev anvendelse af fluelaver fra spyfluen Lucilia sericata (som anvendes til Larveterapi i dag) anerkendt som behandling af inficerede og nekrotiske sår. 

Efter introduktionen af penicillin i 1940’erne blev behandlingsmetoden lagt bagerst i medicinskabet. 

Først da man i 1990’erne fik tiltagende problemer med antibiotikaresistente bakteriestammer, fik larvebehandlingen sin renæssance. 


Larver i pose og frie larver

Larverne fås både som frie larver og pakket i poser (BioBag).

Larver i pose – BioBag:
Larverne er lukket inde i en bandage, som er en fintvævet netpose, der indeholder et lille stykke skum, som fungerer som ”spacer” og opsuger væske.

Frie larver:
Larverne lægges direkte på såret og holdes i såret ved hjælp af en speciel bandageringsteknik, som afhænger af størrelsen og placeringen af det område, der skal behandles.


Temadag om Larveterapi

Torsdag den 25. januar holdt vi en temadag om Larveterapi på Bispebjerg Hospital. Det er anden gang vi holder en temadag om Larveterapi. Den første holdt vi i september 2016 på Aarhus Universitetshospital.

Formålet med at afholde disse temadage er at udbrede viden om anvendelsen af Larveterapi i Danmark, herunder fokus på debridering og Best Practice med behandlingsmetoden.


Stor interesse for Larveterapi

Når vi kommer rundt i landet, for eksempel ved vores deltagelse på konferencer, temadage og ved vores daglige besøg på hospitalerne, møder vi meget stor interesse for Larveterapi som debrideringsmetode ved kroniske/stagnerede sår. 


Også en vis tilbageholdenhed

Vi møder dog også en vis tilbageholdenhed for i praksis at komme i gang med Larveterapi. Nogle af de tvivlsspørgsmål vi møder er:

  • Man forsøger med adskillige andre (og tidskrævende) debrideringsmetoder, før anvendelse af Larveterapi
  • Man syntes ikke, at man har tilstrækkelig viden om baggrund og videnskab indenfor Larveterapi
  • Man bruger udelukkende Larveterapi som en sidste udvej

Vi afholder derfor temadag for at give en solid baggrund – både teoretisk og praktisk. 


Seneste videnskabelige undersøgelser om larvernes virkningsmetoder

Vi havde til temadagen inviteret en af tidens største kapaciteter inden for Larveterapi, forsker og professor Dr. Yamni Nigam fra Swansea University, College of Human and Health Sciences, I Wales, England.

Dr. Yamni Nigam er forsker inden for insekter og fortalte bl.a. om hvorfor Larveterapi er så effektivt til at rense sår og om de seneste videnskabelige undersøgelser om larvernes virkningsmetoder og potentialer.

Du kan se Yamni Nigams præsentation fra dagen her og her (opdelt i to pga størrelsen).

Yamni Nigam

 
Du kan læse mere om Dr. Yamni Nigam her. 


Eneste leverandør af Larveterapi i Danmark

Vi er den eneste leverandør af fluelarver i Danmark. Tilbage i 2004 etablerede vi et samarbejde med Biomonde (leverandør af larverne) og startede med formidling og salg af Larveterapi i Danmark. Interessen og anvendelsen af larver har siden da været stødt stigende.


Litteratur om Larveterapi

50 larver renser Kurts ben for dødt væv og bakterierVideo fra DR Nyheder

Levende larver renser sår på danske hospitaler DR.dk

Nu er fluelaver kommet i arbejde på Regionshospitalet HorsensLæs artiklen i Horsens Folkeblad og se video i anlæggelse af BioBag

Hvordan virker LarveterapiFlyer udarbejdet i samarbejde med Videncenter For Sårheling, Bispebjerg Hospital

Du kan læse mere om larveterapi samt downloade brochurer her.


Er du interesseret i at høre mere om Larveterapi? 

Vi er aldrig længere væk end telefonen, vi vil meget gerne svare på dine spørgsmål, ring til os på

45 89 02 25

Vi sidder klar ved telefonen man-tors 8.30 – 16 og fre 8.30 – 15.30.

Udenfor dette tidsrum er du meget velkommen til at sende en mail til: info@axel-madsen.dk


På billedet herunder kan du se Larve teamet hos Axel Madsen Health Care


Vi er klar til at hjælpe dig!


I love maggots fællesbillede

 


De bedste hilsner

Katja

Tryksår kan hurtigt udvikle sig i alvorlig retning
Året der er gået og kig ind i det nye år