Tryksår kan hurtigt udvikle sig i alvorlig retning

Tryksår kan hurtigt udvikle sig i alvorlig retning


Tryksår kan være meget smertefulde og påvirke livskvaliteten. Et ubehandlet tryksår kan hurtigt udvikle sig til et alvorligt sår med infektion og beskadigelse af væv, knogler, muskler og sener. Udover at være meget smertefuldt for patienten, er tryksår også en stor byrde for sundhedssektoren. Der er store omkostninger forbundet med behandling af tryksår, f.eks. øget behov for pleje og hospitalsindlæggelse.


Vi kan alle blive ramt af tryksår!

Når man på grund af sygdom eller svækkelse sidder eller ligger lang tid i samme stilling, har man en stor risiko for at udvikle tryksår.

Et tryksår, der også kaldes et liggesår, et siddesår eller et decubitus, opstår, når der over længere tid er et tryk mod et hudområde over et knoglefremspring. Trykket betyder, at blodcirkulationen til området bliver dårlig. Det kan resultere i et tryksår.

Det er muligt både at forebygge og behandle tryksår. Det vigtigste er at være opmærksom på risikoen, så man tidligt kan sætte ind med forebyggelse.


Stillingsskifte er kroppens bedste forsvar mod tryksår!

Selv små skift hjælper. Hvis man ikke selv er i stand til at skifte stilling, er det vigtigt, at man får hjælp fra sundhedspersonale eller pårørende.


Stop tryksår før de opstår - Forebyggelse er beskyttelse

Det vigtigste middel mod tryksår er selvfølgelig at forebygge og hindre, at tryksår overhovedet opstår. Den bedste forebyggelse er aflastning af de udsatte områder med anvendelse af trykaflastende hjælpemidler.


Stop tryksår

 

Hvor kan tryksår opstå?

Tryksår kan opstå alle steder på kroppen, men særligt udsat er de steder på kroppen, hvor trykket er størst mod et underlag: På hæle, hofter, knæ, albuer, haleben og siddeknogler.


Trykaflastning af hælen

Tryksår ses hyppigt omkring hælen. Grunden til dette er, at hælen er det punkt på kroppen, som udsættes for det største tryk på grund af stor vægt på en lille flade.

Derfor har det også været vores ønske at finde løsninger til aflastning af netop dette område. I 2003 startede vi et samarbejde med DARCO, som er en af de førende leverandører af trykaflastende fodtøj og hælaflastning


Hælaflastning og forebyggelse af liggesår

Heelift Glide fra DARCO giver effektiv trykaflastning af hælområdet og forebygger sår på hælen. I udviklingen af Heelift Glide er der indarbejdet feedback fra læger og patienter, så den opfylder alle ønskede kriterier.

Heelift Glide kan anvendes til forebyggelse og behandling af tryksår på hælen, åbne sår, diabetiske fodsår, liggesår, ved diabetes med neuropati og forlænget immobilitet eller koma.


Hvorfor er Heelift Glide så unik?

Det bløde og behagelige stof på ydersiden gør, at benet kan ”glide” fra den ene side af sengen til den anden uden at sidde fast i sengetøjet eller lagnet. Der er tre bløde velcrobånd, som holder foden fast og støtter forfoden. Ventilationshuller giver ekstra luftcirkulation og større komfort for patienten, hælåbningen giver mulighed for visuel undersøgelse af hælen.

Der medfølger en skumblok til yderligere individuel tilpasning.

 

Heelift Glide


Du kan læse mere om Heelift Glide her. Hælaflastning med skinne

Den eneste forskel på Heelift AFO og Heelift Glide er, at Heelift AFO er forsynet med en skinne af polypropolen. Med Heelift AFO kan man derfor i begrænset omfang træde ned på den f.eks. i forbindelse med flytning fra seng til stol. Bunden er beklædt med en skridsikker belægning.

Udover at yde optimal trykaflastning af hælen, støtter og stabiliserer Heelift AFO altså også foden og anklen ved hjælp af skinnen.


Heelift AFO

 

Du kan læse mere om Heelift AFO her.Albueaflastning

I vores sortiment har vi også et hjælpemiddel til aflastning af albuen. 

Elbowlift er specielt designet til at fjerne trykket fra albuen, den anvendes til forebyggelse og behandling af tryksår på albuen. 

Albuen løftes fri ved hjælp af en skumgummipude, så trykket fordeles. Elbowlift har ventilationshuller og lukkes med velcrobånd. Ydersiden er beklædt med et glat stof, så den ikke hænger fast i underlaget. 


Elbowlift

 

Du kan læse mere om Elbowlift her. 

 

Selvom der anvendes trykaflastende hjælpemidler, er det vigtigt at efterse huden for trykmærker og være opmærksom på stillingsskift hos patienter med nedsat mobilitet.

 

Kend symptomerne på tryksår

I begyndelsen er et tryksår rødt, hævet og irriteret. Huden kan føles varm og kløende. Senere vil huden gå i stykker, og der er nu et tydeligt sår eller en blære. Dette sår kan udvikle sig alvorligt, hvis det ikke behandles. 


Vigtigt med en hurtig indsats

Hvis et tryksår opdages, er det vigtigt at begrænse skaden og hindre, at såret bliver værre, eller at der kommer flere sår til. Det kan man bl.a. gøre med trykaflastende hjælpemidler.


Udbredt fænomen

Tryksår er desværre et meget udbredt fænomen på de danske hospitaler og plejehjem. Der er gode muligheder for at behandle et ligge- eller siddesår, men det kan have lange udsigter, hvis såret er nået at blive stort. Jo tidligere et tryksår opdages og kommer under behandling, des bedre. 


Stigende opmærksomhed på problemet

Vi oplever heldigvis, at der er en stigende opmærksomhed på de store problemer, som tryksår kan medføre. Vi mærker en tydelig tendens, hvor forebyggelse bliver prioriteret i langt højere grad end tidligere. En rigtig god udvikling for både patienter og samfundsøkonomien.Vi er klar til at hjælpe dig!

Vi er aldrig længere væk end telefonen eller mailen. Vi vil meget gerne svare på dine spørgsmål.

Vi sidder klar ved telefonen – 45 89 02 25 – mandag til torsdag 8.30 – 16.00 og fredag fra 8.30 – 15.30.

Du kan altid sende en mail til: info@axel-madsen.dk

 

Løs røg problemet på operationsstuen!
Levende larver renser sår på danske hospitaler