Vi går ind for forebyggelse – gør du?

Vi går ind for forebyggelse – gør du?


Er du opmærksom på risikoen for udvikling af tryksår hos din patient?

Sætter du tidligt ind med forebyggelse?

Trykaflastning og mobilisering er vigtigt, og har man en risikopatient, skal man tænke i forebyggelse. Forebyggelse handler om at aflaste trykket før den røde plamage dukker op.

 

Udbredt fænomen

Selvom de fleste tryksår kan forebygges, er tryksår desværre et udbredt fænomen på de danske hospitaler og plejehjem. Der er gode muligheder for at behandle et ligge- eller siddesår, men det kan have lange udsigter, hvis såret er nået at blive stort. Jo tidligere et tryksår opdages og kommer under behandling, des bedre.

 

Forebyg og stop tryksår – for patientens og økonomiens skyld!

Et ubehandlet tryksår kan hurtigt udvikle sig til et alvorligt sår med infektion og beskadigelse af væv, knogler, muskler og sener.

Ud over at være meget smertefuldt for patienten, er tryksår også en stor byrde for sundhedssektoren. Der er store omkostninger forbundet med behandling af tryksår, f.eks. øget behov for pleje, hospitalsindlæggelse, forbrugsartikler og lægemidler. 

 

Fokus på forebyggelse af tryksår

Der er fokus på forebyggelse af tryksår, her er et indblik i nogle af initiativerne. 

 

I sikre hænder

Sundheds- og Ældreministeriet, KL og Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag I sikre hænder. 18 kommuner deltager i projektet, der er 6 indsatsområder, hvor tryksår er et af områderne.

”I sikre hænder har vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår i ældreplejen”.

”I projekt I sikre hænders tryksårsindsats arbejder personalet i kommunerne med tryksårspakken, som beskriver de elementer, der ifølge sundhedsfaglige eksperter er de vigtigste i forhold til plejen og behandlingen på området. Hvis personalet i ældreplejen konsekvent og systematisk anvender alle elementerne i pakken, kan tryksår udryddes. ”

Læs mere på www.isikrehænder.dk/indsatsomraader/tryksaar/ 

 

Tryksårspakken

”Tryksårspakken er et redskab, der sætter system i arbejdsgangene, sådan at alle patienter/borgere sikres den rette observation og behandling. Forbedringsmetoderne betyder, at arbejdet med tryksårspakken integreres i dagligdagen og der opstår nye og mere sikre rutiner og arbejdsgange. ”

Læs mere om tryksårspakken her: www.isikrehænder.dk/media/2055/tryksaarspakken_2017.pdf

 

Patientsikkert sygehus

Sammen med TrygFonden og Danske Regioner stod Dansk Selskab for Patientsikkerhed bag projektet ”Patientsikkert Sygehus”, som foregik i perioden 2010-2013.

Projektet arbejdede med 12 indsatsområder også kaldet kliniske pakker, hvor forebyggelse af tryksår var en af dem. Formålet med tryksårspakken er at forebygge tryksår, der opstår under indlæggelse.

Læs mere her: www.patientsikkerhed.dk/projekter/patientsikkertsygehus

 

Stop tryksår

 

International STOP tryksår dag

Hvert år i november er det international Stop Tryksårsdag. 

Den europæiske organisation EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel) og NPUAP (National Pressure Ulcer Advisory Panel) markerer hvert år i november dagen for ”STOP tryksår”.

STOP tryksår kampagnen fokuserer på vigtigheden af forebyggelse.

Læs mere om kampagnen her: www.epuap.org/wp-content/uploads/2016/10/qrg_prevention_in_danish.pdf

 

Forebyggelse af tryksår har succes

I Danmark er der tradition for at markere den international tryksårs dag på de afdelinger og plejecentre, der deltager i forbedringsarbejdet.

Af Charlotte Frendved, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

”Patienterne på Nordsjællands Hospital får færre tryksår end nogensinde før. På Sygehus Lillebælt viser tallene, at de få tryksår, der stadig opstår, bliver mildere og mildere i graderne. Og også i det kommunale sundhedsvæsen er der eksempler på, at tryksår er blevet en sjælden skade.

Ved hjælp af forbedringsmetoder og en ny nul-tolerance over for tryksår har mange hospitaler, plejecentre og hjemmeplejeteam vist, at forekomsten af tryksår kan reduceres til et minimum og visse steder helt elimineres. Indsatsen mod tryksår er også en fordel for samfundsøkonomien, viser en sundhedsøkonomisk analyse.”

Læs hele artiklen her: www.patientsikkerhed.dk/forebyggelse-tryksaar-har-succes/

Alle kan gøre en forskel!

Vi ønsker at være med til at sætte fokus på tryksår og forebyggelse af tryksår.

 

Trykaflastende hjælpemidler

Er en patient eller en borger vurderet i risiko for at udvikle tryksår er et af de vigtige skridt at fjerne trykket. Det kan gøres på forskellige måder alt afhængig af, om patienten er sengeliggende eller siddende.

Er det f.eks. en sengeliggende patient, er det vigtigt at aflaste trykket de steder, hvor knogler ligger tæt på huden, da det er de steder, der i størst risiko for at udvikle tryksår. Det kan gøres ved anvendelse af trykaflastende hjælpemidler. Derudover er stillingsskift / mobilisering af stor vigtighed.  

Selv om der anvendes trykaflastende hjælpemidler, er det vigtigt at efterse huden for trykmærker og være opmærksom på stillingsskift hos patienter med nedsat mobilitet.

Andre vigtige elementer i forebyggelse af tryksår er ernæring og generel sygdomstilstand.  

 

Trykaflastning af hælen

Tryksår ses hyppigt omkring hælen. Grunden til dette er, at hælen er det punkt på kroppen, som udsættes for det største tryk på grund af stor vægt på en lille flade.

Derfor har det også været vores ønske at finde løsninger til aflastning af netop dette område. I 2003 startede vi et samarbejde med DARCO, som er en af de førende leverandører af trykaflastende fodtøj og hælaflastning. 

 

Heelift Glide

 

Udviklet med feedback fra læger og patienter

Heelift Glide fra DARCO giver effektiv trykaflastning af hælområdet og forebygger sår på hælen. I udviklingen af Heelift Glide er der indarbejdet feedback fra læger og patienter, så den opfylder alle ønskede kriterier. 

 

Til forebyggelse OG behandling af tryksår

Heelift Glide kan anvende både til forebyggelse og til behandling af tryksår på hælen, åbne sår, diabetiske fodsår, liggesår, ved diabetes med neuropati og forlænget immobilitet eller koma. 

 

Hvorfor er Heelift Glide så unik?

Det bløde og behagelige stof på ydersiden gør, at benet kan ”glide” fra den ene side til den anden og ikke sidder fast i sengetøjet eller lagnet. Der er tre bløde velcrobånd, som holder foden fast og støtter forfoden. Ventilationshuller giver ekstra luftcirkulation og større komfort for patienten, hælåbningen giver mulighed for visuel undersøgelse af hælen.

Der medfølger en skumblok til yderligere individuel tilpasning.

Du kan læse mere om Heelift Glide her: www.shop.axel-madsen.dk/katalog/produkter/trykaflastning/haelaflastning-i-skum-med-stofshop.axel-madsen.dk/katalog/produkter/trykaflastning/haelaflastning-i-skum-med-stof

 

Hælaflastning med skinne

Heelift AFO er forsynet med en skinne af polypropolen, det er den eneste forskel i forhold til Heelift Glide – og så farven :-).

Med Heelift AFO kan man derfor i begrænset omfang træde ned på den f.eks. i forbindelse med mobilisering fra seng til stol. Bunden er beklædt med en skridsikker belægning.

Udover at yde optimal trykaflastning af hælen, støtter og stabiliserer Heelift AFO også foden og anklen ved hjælp af skinnen.

Du kan læse mere om Heelift AFO: www.shop.axel-madsen.dk/katalog/produkter/trykaflastning/haelaflastning-i-skum-med-skinne

Heelift AFO

 

 

Albueaflastning

I vores sortiment har vi også et hjælpemiddel til aflastning af albuen.

Elbowlift er specielt designet til at fjerne trykket fra albuen, den anvendes til forebyggelse og behandling af tryksår på albuen.

Albuen løftes fri ved hjælp af en skumgummipude, så trykket fordeles. Elbowlift har ventilationshuller og lukkes med velcrobånd. Ydersiden er beklædt med et glat stof, så den ikke hænger i underlaget. 

Læs mere om Elbowlift: www.shop.axel-madsen.dk/katalog/produkter/trykaflastning/albueaflastning

 

Elbowlift

 

Selv om der anvendes trykaflastende hjælpemidler, er det vigtigt at efterse huden for trykmærker og være opmærksom på stillingsskift hos patienter med nedsat mobilitet.Vi er klar til at hjælpe dig!

Vi er aldrig længere væk end telefonen eller mailen. Vi vil meget gerne svare på dine spørgsmål.

Vi sidder klar ved telefonen – 45 89 02 25 – mandag til torsdag 8.30 – 16.00 og fredag fra 8.30 – 15.30.

Du kan også sende en mail til: info@axel-madsen.dk

Eller kontakte en af vores produktspecialister: 

 

 

Winnie Mosegaard Bohn

Winnie Mosegaard Bohn 
Produkt Specialist / OP Sygeplejerske
Region HS og Sjælland
Mobil: 27 52 34 15
Mail: wmb@dk:LRmed.com

 

Jette Knudsen Brix

Jette Knudsen Brix
Produkt Specialist / OP Sygeplejerske
Region Nord og Midt
Mobil: 25 76 90 03
Mail: jkb@dk.LRmed.com


Dorte Mehl

Dorte Mehl
Produkt Specialist / OP Sygeplejerske
Region Syd
Mobil: 30 91 18 12
Mail: dm@dk.LRmed.com

 

Mange hilsner

Birgitte

 

Børn kommer også til skade…
Sygdom, smerte, forskning og håb